Veel spaarders betalen straks geen belasting meer in box 3

In een voorstel dat staatssecretaris Snel van Financiën aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, staat dat de mensen geen belasting meer hoeven te betalen over spaargeld tot € 440.000. Het doel is dat deze hervorming vanaf 1 januari 2022 in gaat.

Staatssecretaris Snel: “Veel spaarders in Nederland vinden het nu onrechtvaardig dat zij belasting betalen. Dit begrijp ik, want op dit moment worden zij belast alsof een deel van het vermogen dat ze hebben uit beleggingen bestaat, ook als zij alleen spaargeld hebben. Daardoor moeten zij meer belasting betalen dan wanneer je afzonderlijk naar hun spaargeld zou kijken. Met dit voorstel gaan straks circa 1,35 miljoen spaarders helemaal geen box 3-belasting meer betalen. Dit wordt misschien wel de grootste wijziging in de inkomstenbelasting sinds 2001.”
Lees de volledige kamerbrief hier.

Als dit voorstel wordt aangenomen zal dit ook zeker een effect gaan hebben op de schadelast in letselschadedossiers. De vermogensbelasting die een slachtoffer dient te betalen door de uitkering die ontvangen wordt, wordt meegenomen in de berekening. Deze bijkomende schade wordt de fiscale component genoemd. Als de wetswijziging wordt doorgevoerd, zal de fiscale component lager worden en daarmee dus ook de schadelast.
Ook zal dit een effect kunnen hebben op vermogensafhankelijke bijdragen, zoals de eigen bijdrage Wlz.

Ook op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.