Blogs

2022-02 Schade van een dakloze

Aan ons is gevraagd om mee te denken over de schadebepaling van een dakloze man. Wat is precies zijn schade en hoe berekenen we deze schade?

In onze ‘standaard’ berekeningen wordt het verlies verdienvermogen berekend. In dit dossier was hiervan geen sprake. Betrokkene leefde op straat en had wat zwarte inkomsten. Na het ongeval werd hij door zijn advocaat aangemeld bij de basisregistratie personen, kreeg hij een aangepaste woning toegewezen, had hierdoor recht op een bijstandsuitkering en bouwde hij een AOW-uitkering op die hij anders niet ontvangen zou hebben. Is er dan nog sprake van schade? Dit klinkt als allemaal opkomende voordelen, maar is dat ook zo?

In het betreffende dossier leek betrokkene er financieel op vooruit te gaan, maar er diende ook gekeken te worden naar de uitgaven en deze waren heel anders. Waar hij voor het ongeval vaak voeding ontving en een slaapplek had bij vrienden, moest hij nu zelf boodschappen en de huur betalen.

Een zorgverzekering had hij niet, maar doordat hij na het ongeval was ingeschreven bij een gemeente moest hij premie betalen. Zo waren er veel kostenposten die hij voor het ongeval niet had en na het ongeval (verplicht) moest betalen. In het betreffende dossier is er uiteindelijk geen verlies verdienvermogen berekend, maar een verlies door extra uitgaven.

Zo is elk dossier anders en moet er per casus gekeken worden waar (en óf) er schade is. Ook op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.