Blogs

2022-01 pensioenschade bij 100% premievrije pensioenopbouw


Bij veel pensioenfondsen geldt er 100% premievrije pensioenopbouw als iemand volledig (80-100%) arbeidsongeschikt verklaard wordt. Maar houdt dit ook in dat er dan geen pensioenschade is?

De kans is groot dat er toch sprake is van pensioenschade. In deze blog leggen we uit hoe dit ontstaat.

Carrière

Als er in de hypothetische situatie nog stappen te gaan waren in de ontwikkeling van het salaris, bijvoorbeeld door periodieke verhogingen of wellicht zelfs een hogere salarisschaal, dan wordt dit niet meegenomen in de premievrije pensioenopbouw. Over het meerdere inkomen wordt dus geen pensioen meer opgebouwd na het ongeval.

100% premievrijstelling is geen 100% opbouw

Helaas is het in veel gevallen zo dat 100% premievrijstelling niet hetzelfde is als 100% pensioenopbouw. Er wordt regelmatig een correctie toegepast op grondslagen. Als voorbeeld het Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn (PFZW). Laten we er vanuit gaan dat er sprake is van een IVA-uitkering.

In het reglement wordt in artikel 5.4 lid 5 vermeld dat bij een arbeidsongeschiktheid van 80-100% er een premievrije voortzetting is van 100%. In lid 6 wordt vervolgens vermeld dat het pensioengevend salaris gecorrigeerd wordt met 75%.

Effectief houdt dit dus in dat er slechts 75% premievrije opbouw van het pensioen is.

Deze correctie kende het Bouwpensioen ook, maar die pasten de correctie toe op het opbouwpercentage.

In sommige gevallen wordt een deelnemingsjaar gecorrigeerd.

Twijfelt u of er in een dossier sprake is van pensioenschade? Wij kunnen dit altijd voor u nakijken en/of berekenen.

Ook op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.